Samfällighetsföreningen Blästad består av 114 hushåll på adresserna
Ekholmsvägen 239 – 497 i södra Linköping.
Medlem i föreningen är den/de som är ägare till en fastighet som har del i samfällighetsföreningen.
Vid ägarbyte ska säljaren skriftligen anmäla överlåtelsen till kassören samt delge köparen besked om det obligatoriska medlemskapet i samfällighetsföreningen.
Se Anmälan om ändrade medlemsuppgifter under Dokument.
Det finns en styrelse tillsatt för föreningen som är sammansatt enligt länken Styrelsen.
En gång per år, i mars, hålls en årsstämma i föreningen där bland annat styrelse och funktionärer utses samt beslut fattas om avgifter till föreningens förvaltning.
Motioner som ska behandlas på ordinarie stämma ska lämnas till styrelsen senast under januari månad.
Årsstämman hålls vanligtvis i Blästadskolans matsal.
Protokoll från föregående årsstämma hittas på hemsidan under Information eller kan fås från sekreteraren.
I föreningen finns ett antal gemensamhetsanläggningar.
Merparten av medlemmarna har öppet fiber installerat från Utsikt. Mer info finns under länken Bredband och TV.
Det finns en sopförening för hushållssopor och källsortering.
Ett sophus är placerat vid infarten till området. Se mer under länken Avfall.
Det finns även ett gemensamt förråd i ett av garagen som öppnas med garagenyckeln.
I förrådet kan det lånas grästrimmer, häcksaxar osv.
Gräsklipparna får enligt beslut på årsmötet 2009 endast användas för föreningens gemensamma gräsytor.
En loggbok används där man skriver upp sig för respektive utrustning.
Områdesansvariga i styrelsen sköter om utrustningen och ska kontaktas omgående vid felanmälningar.
Inom Samfällighetsföreningen finns det 116 garageplatser och 130 parkeringsplatser.
Till varje fastighet följer ett garage och en parkeringsplats. Garage och parkeringsplats är numrerade med samma nummer, dvs till garage nummer 1 gäller också parkeringsplats nummer 1.
De medlemmar som har ”garage mot garage” har sina parkeringsplatser vid sophuset.
Övriga 16 parkeringsplatserna är skyltade med avgiftsbelagd parkering och är avsedda för tillfällig bilparkering, exempelvis vid besök. För mer info om avgifter se skyltar eller under sidan Info.
Om behov finns av ytterligare uppställningsplats för bil ska en lösning aktivt sökas genom att kontakta sina grannar.
Parkering inne i området utanför markerade parkeringsplatser är inte tillåten.
Vid sjukdomsskäl eller i- och urlastning av varor gäller att ha ett eget omdöme och ansvar för att inte hindra andra från att komma fram.
Parkeringsreglerna gäller även hantverkares bilar. Hänvisa istället deras bil/-ar till i första hand fastighetens parkeringsplats och i andra hand till besöksparkeringarna så att de inte hindrar cyklar eller barnvagnar att komma förbi.
Samfällighetsföreningen har ett avtal med Securitas med uppgift från styrelsen att bötfälla de bilar som står uppställda på ett sätt som utgör fara eller hinder för andra i området, i exempelvis vändplatserna. Securitas agerar endast utifrån de regler som styrelsen ställt upp.
Ett tillfälligt parkeringstillstånd för högst 24 timmar, under förutsättning att fordonet inte
blockerar framkomligheten för räddningstjänsten, erhålls av styrelsen, och gäller ex för husvagnar, husbilar och släpkärror.
Underskrivna parkeringstillstånd finns att hämta i en svart pärm i det gemensamma garaget. Du fyller själv i de övriga uppgifter som behövs för att parkeringstillståndet ska gälla.
I garaget kan en motorvärmare anslutas mot en avgift till Samfällighetsföreningen. Vid två av parkeringsplatserna finns det möjlighet att ansluta en motorvärmare mot en avgift till Samfällighetsföreningen. Kontakta kassören med anmälan.
Laddning av elbil får pga riskerna med överhettning och brand aldrig ske i ett vanligt eluttag utan endast via laddbox i enligt med elsäkerhetsverket.
Detta innebär att laddning inte är tillåten i garagen eller på parkeringsplatsen, inte heller vid den egna fastigheten om det inte finns en laddbox installerad.
Inför årsmötet 2020 lämnade styrelsen ett utlåtande att de anser att nuvarande behov av laddboxar inte motiverar den höga kostnad det innebär för en installation till Samfällighetsföreningens parkeringsplatser eller garage. En arbetsgrupp jobbar dock vidare med ärendet, kontakta styrelsen för frågor.
Laddning av batteri till elcykel kan ske via ett vanligt jordat eluttag i den egna fastigheten.
Varje vår och höst, vanligtvis vecka 17, 24, 34 och 41 sker gemensamma städveckor av våra grönområden och buskar enligt ett fastställt områdesschema.
Årets första vårstädning samt årets sista höststädning sker gemensamt på en lördag eller söndag och avslutas med korvgrillning.
En container finns uppställd på parkeringen under ett veckoslut vid städveckorna att slänga trädgårdsavfallet i. Notera att plastsäckar och papperssäckar inte får slängas i containern.
Mer information från Områdesansvariga finns under länken Information.
Kontakta områdesansvariga i styrelsen om du är osäker på vilket område du ansvarar för.
Förvaltningen av Samfällighetsföreningen Blästad bekostas via medlemsavgifter som betalas in fyra gånger per år. I februari för perioden januari - mars, i maj för perioden april - juni, i augusti för perioden juli - september samt i november för perioden oktober - december.
Årstämman beslutar om föreningens avgifter.
Eventuellla korrigeringar enligt årsstämman i mars månad görs på fakturan som skickas ut i maj.
En samfällighetsförening bildas för förvaltning av anläggningar och mark för gemensamt nyttjande såsom gemensamhetsanläggningar och marksamfälligheter.
Föreningsbildningen sker enligt lagen om förvaltning av samfälligheter (SFS 1973:1150).
Föreningsförvaltningen bildas genom att stadgar antas, en styrelse utses och föreningsstämma anordnas. Samfällighetsföreningen är en juridisk person och medlemmarna utgörs av ägarna till deltagande fastigheter.
Stämman är föreningens beslutande organ. Det är vid stämman som den enskilde medlemmen har rätt att delta och fatta beslut om föreningens angelägenheter.
Styrelsen, som utses av stämman, är föreningens verkställande organ. Styrelsens uppgift är att tillse att nya anläggningar blir utförda och befintliga förvaltas enligt anläggningsbeslutet samt för övrigt följa stadgar och lagstiftningen.
Gemensamhetsanläggning är benämningen på en anläggning som är gemensam för flera fastigheter och som besår av nyttigheter som är nödvändiga för att fastigheterna skall kunna fungera långsiktigt. Det kan gälla nyttigheter av många olika slag såsom enskilda utfartsvägar, skogsbilvägar, vatten- och avloppsanläggningar, lekplatser, sophus, garage, pareringsplatser, parabolantenner och bredbandskablar. En gemensamhetsanläggning bildas vid lantmäteriförrättning enligt anläggningslagen (SFS 1973:1149).
För att förvalta gemensahetsanläggningen bildas vanligtvis en samfällighetsförening. Till gemensamhetsanläggningen är det fastigheterna som är anslutna och inte fastighetsägarna. Det innebär att framtida ägare till en fastighet vid en fastighetsöverlåtelse automatiskt är bundna av det som bestämts om hur anläggningen skall fungera.
Källförteckning:
Gemensamhetsanläggning – vad är det? (Utgiven av Lantmäteriet)
© 2007-2024 Samfällighetsföreningen Blästad